preskoči na sadržaj

Osnovna škola dr. Franje Tuđmana Knin

Login
LOGO ŠKOLE

Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

VIZIJA I MISIJA

 

 

MI SMO ENABLE ŠKOLA

Oglasna ploča
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Arhiva dokumenata
RASPORED ZVONA

1. 8:00-8:45

2. 8:50-9:35

 3. 9:40-10:25

VELIKI ODMOR

 4. 10:45-11:30

 5. 11:35-12:20

 6. 12:25-13:10

 7. 13:15-14:00

VELIKI ODMOR

8. 14:20-15:05

9. 15:10-15:55

 

 

VIRTUALNA KNJIŽNICA

PRIMANJA RODITELJA


Poštovani roditelji,

ovdje možete pogledati termine za individualna primanja (razredna i predmetna nastava).

Priloženi dokumenti:
RASPORED INFORMACIJA.pdf

MISAO TJEDNA

    

"Učenje je kao

veslanje uzvodno;

čim se prestane,

odmah se kreće nazad

Lao Ce

 

 

 

Izleti, izvanučionička nastava

12.6.2019.

JEDNODNEVNI IZLET UČENIKA DRUGIH RAZREDA

Učenici drugih razreda naše škole, u pratnji svojih učitelja, išli su 7.6.2019.na jednodnevni izlet u Skradin, NP Krka i Šibenik.

Iz Skradina su  brodom putovali prema NP Krka gdje su razgledali Skradinski buk, mlinicu, kovačnicu, dalmatinsku kuhinju( kužinu) te su se  obilaskom edukativne staze, prelazeći mostićima, upoznali  s dijelom biljnog i životinjskog svijeta rijeke Krke.

U Šibeniku  su razgledavali tvrđave Barone i sv. Mihovil. Na tvrđavi sv. Mihovil imali su edukativnu radionicu, izrada novčića (bagatin). Novčić su kao suvenir ponijeli kući. Na putu prema staroj gradskoj jezgri, spuštajući se Strmom ulicom, čuli  su  zanimljive legende. Nakon toga slijedilo je razgledavanje katedrale sv. Jakova, Kneževe palače i Gradske vijećnice. Povratak je uslijedio u ranim večernjim satima.

Učitelji: Tvrtko Kaić, Jasna Brečić i Sanja Ivanković

Fotografije pogledajte u FOTOGALERIJI.

12.6.2019.

UČENICI DRUGIH RAZREDA POSJETILI GRADONAČELNIKA

Učenici drugih razreda u pratnji svojih učitelja, dana 6.6.2019. posjetili su gradonačelnika  Knina, gospodina Marka Jelića. Tom prigodom gradonačelnik je djecu upoznao sa svojim radom te radom Gradske uprave. Gradonačelnik je odgovorio na sva pitanja naših učenika, a posebno ih je zanimalo hoće  li se i kada napraviti bazen u Kninu.


Susret je prošao u veselom raspoloženju. Čestitavši nadolazeći blagdan, Dan grada Knina, zahvalili smo gradonačelniku na ovom susretu.

Učitelji: Tvrtko Kaić, Jasna Brečić i Sanja Ivanković

17.5.2019.

IZLET UČENIKA ŠESTIH RAZREDA

Učenici šestih razreda 10. svibnja otputovali su na jednodnevni izlet na Brač. Obišli su mjesta Škrip, Bol, Supetar, a ujedno su se popeli i na najviši otočki vrh Vidovu goru. Čak smo našli vremena i za boravak u prirodi, pa smo se zadržali i u Parku prirode Sutivan. Kako su se učenici proveli, možete vidjeti na priloženim fotografijama.

Razrednici:   Lara Paić

                        Dragan Miličević

19.4.2019.

ŠESTAŠI POSJETILI HNK SPLIT

 

U prvim danima proljeća, kad sve vrvi od uzbuđenja i kad je horizont pun novih doživljaja, generacija šestaša otisnula se iz Knina. Pravac: HNK Split! Novi doživljaj: mističan, osjećajan i samozatajan svijet kazališta!

Nakon 30 godina, na splitskim daskama, napokon je opet na repertoaru komična ljubavna baletna priča „Coppelia“. Leo Delibes je svojim baletom pokušao doprijeti i do naših šestaša. To mu  ovom produkcijom nije bio problem. I koreograf i kostimograf su nas zabljesnuli raznolikošću plesnih brojeva i šarolikih kostima. Vrhunske balerine i baletani „razmetali“ su se gracioznošću i plesnim vještinama. Djeca su bila zadivljena izdržljivošću balerine koja je glumila Coppeliu. Time što je glumila mehaničku lutku, morala je dugo stajati i nepomična na pozornici. Svidio im se i njen „otac“ – luckasti znanstvenik. Jednim efektom ih je dobro zastrašio.

Odlaskom u Split su sva djeca bila oduševljena. Koliko je za oduševljenje zaslužan sam balet, a ne sveukupno zajedničko druženje, mislim da ovisi o svakom pojedincu.

Mene, i ovaj put, vrhunska glazba „Coppelie“ nije ostavila ravnodušnom. A lakoća kojom plesači izvode i najteže skokove, kao da gravitacija na njih ne utječe, ostavi me zadivljenom svaki put.

Ivona Bogetić, nastavnica Glazbene kulture

 

17.4.2019.

 

Dana 16.4.2019. učenici trećih razreda i njihovi učitelji otišli su na slap Krčić u sklopu izvanučioničke nastave. Cilj ovakvog oblika nastave je učenje otkrivanjem u neposrednoj životnoj stvarnosti, poticanje istraživačkog duha i suradničkih odnosa između učenika.

Današnji nam je zadatak bio ponoviti sadržaje koje smo naučili o vodama tekućicama i vodama stajaćicama na satu Prirode i društva, upoznati biljni i životinjski svijet voda u našemu zavičaju te razviti zanimanje i ekološku svijest kod učenika za važnost očuvanja čistoće rijeka.

Razgovarali smo o tome što sve onečišćuje vode te na koje načine možemo pridonijeti zaštiti voda kako bismo i dalje uživali u prirodnim ljepotama našega zavičaja.

Ostatak ovog sunčanog dana učenici su proveli u igri i pjesmi te su na kraju dana poželjeli više ovakvih dana gdje borave u prirodi i uče.

Učitelji: Ivan Bradarić, Antonia Cigić i Željana Kulušić

 

27.2.2019.

Učenici drugih razreda naše škole, u pratnji svojih učitelja, u četvrtak su 21.veljače u sklopu izvanučioničke nastave posjetili zdravstvene ustanove u gradu Kninu.

Najprije su posjetili Hitnu pomoć  i pedijatrijsku ambulantu dr. Marice A. Mrđen koja se nalazi u sklopu Doma zdravlja, privatnu ljekarnu Sarić  te OVB Hrvatski ponos. Svoje poznavanje cjeline zdravlje, zdravstvenih ustanova i djelatnika  mogli su  potvrditi na terenu.

Gospođa Milica Ognjenović, glavna sestra Hitne medicinske pomoći, govorila im je o radu službe, o važnosti pranja ruku i održavanju higijene te očuvanju zdravlja. Upoznala ih je i s funkcijom aparata za oživljavanje. Djelatnici Hitne službe upriličili su djeci pokaznu vježbu zbrinjavanja i prijenosa unesrećene osobe. Znatiželji nikad kraja, a posebno pri otkrivanju unutrašnjosti vozila hitne pomoći.

U ambulanti dr. Mrđen, gdje im je svaki kutak poznat, prisjetili su se isplakanih suza pri cijepljenju.  Gospođa Silvija  Sarić pojasnila im je  da je ljekarna  zdravstvena ustanova u kojoj se obavljaju farmaceutske usluge, nudi široka ponuda lijekova, dodataka prehrani, medicinskih pomagala, dermokozmetike te pojasnila kako korisnici mogu dobiti propisani lijek.

Gospođa Ankica Mick, mag.med.techn.,glavna sestra Odjela za anesteziologiju,  govorila  im je o zdravstvenoj zaštiti, preventivnom liječenju, bolničkom liječenju, o radu bolničkih odjela i provela ih kroz bolničke odjele: radiologije, fizijatrije, pedijatrije, kirurgije, intenzivne i dnevne bolnice. Poseban interes su pokazali u susretu s tetama s intenzivne, fizioterapeutima i u dijelu dnevne bolnice gdje su mogli provjeriti svoj puls.

Posjetivši zdravstvene ustanove u gradu Kninu, vidjeli su samo djelić humanog zanimanja i nadamo se da će kod nekih, kad odrastu,  pobuditi interes i ljubav upravo prema medicini.

Od srca hvala zdravstvenim djelatnicima koji su odvojili svoje dragocjeno vrijeme za našu edukaciju.

Fotografije pogledajte u FOTOGALERIJI.

Tvrtko Kaić, Jasna Brečić i Sanja Ivanković

20.11.2018.

UČENICI POSEBNIH ODJELA POSJETILI TKALAČKO-KROJAČKI OBRT OGNJIŠTE

 

U ponedjeljak, 20.studenog 2018.godine, učenici posebnih odjela sa svojim učiteljicama uz pratnju logopedinje su posjetili Tkalačko-krojački obrt Ognjište.


Učenici su tkali i upoznali se s obrtom posebne zanatske vještine i umijeća koji se oslanja na spoj moderne i tradicijske kulture.

Olivera Franjić

30.10.2018.

ŠTEDI, JER VRIJEDI

Već u dječjoj dobi sluša se kako NOVCA NIKAD DOSTA i kako TREBA ŠTEDITI ZA CRNE DANE…. O ovim izrekama posebno promišljamo zadnjega dana u listopadu, kada slavimo Dan štednje. A nema boljeg mjesta za usvajanje osnova financijske pismenosti od banke. Stoga smo osmislili projekt - ŠTEDI, JER VRIJEDI i za suradnju zamolili ERSTE BANKU KNINSKE PODRUŽNICE.  

Ljubazni domaćini su nas ugostili u svome prostoru i otkrili nam tajne bankarskoga poslovanja. Tako su učenici u prostorijama banke, uz stručno vodstvo djelatnika, otkrivali tajne čuvanja, posuđivanja i štednje novca ( naravno, danas kroz teoriju, a sutra, tko zna ?!) Osim detaljnim i primjerenim informacijama, bankari su naše četvrtaše i učenike posebnih odjela nagradili bedževima, bilježnicama i balonima s tematskim obilježjima dječje štednje. Hvala im !

Mirjana Gudelj

27.10.2018.

UČENICI 6.A POSJETILI OPĆINSKI SUD U KNINU

Učenici 6.a razreda u sklopu Sata razrednika posjetili su Općinski sud u Kninu. Kroz sud ih je proveo sudac Mato Jelić kojem ovim putem zahvaljujemo, kao i djelatnicima suda koji su rado primili djecu i odgovarali im na postavljena pitanja.

Dragan Miličević, razrednik 6.a razreda

 

18.10.2018.

UČENICI 4.B POSJETILI DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE OSOBE

Kažu da mirisi i okusi iz djetinjstva ostavljaju trag koji nas prati čitav živo i da im se , sazrijevajući , uvijek rado vraćamo. A ni jedan miris ne ostavlja dublji trag od mirisa svježega kruha. U mjesecu listopadu, kada slavimo zahvalnost za kruh i plodove zemlje, upriličeno je generacijsko druženje u gradskom staračkom domu.

Učenici 4. b razreda odazvali su se pozivu i u ugodnom ozračju družili sa bakama i djedovima koji su ih ljubazno dočekali, zajedno s osobljem doma. Prihvatili smo i izazov! Naime, u mješovitim skupinama, sastavljenim od najmlađih i onih najbogatijih godinama, upriličili smo pravo malo natjecanje u oblikovanju tijesta i peciva. Podijelili smo se u 3 skupine kojima su učenici dali imena (Maslina, Suncokreti i skupina Pšenica). Kreativnosti nije nedostajalo i posude su se brzo punile oblikovanim tijestom. Radna atmosfera za stolovima je odisala dječjom znatiželjom, razigranošću, pomiješano sa iskustvom koje su nesebično dijelile bake i djedovi .

Vrijeme pečenja tijesta smo prikratili druženjem uz pjesmu i slatke zalogajčiće. Imenovan je i žiri koji je zadužen odabrati pobjednički rad ovog mini natjecanja. Ali, ne treba se puno mučiti oko izbora. Što se nas riče - svi smo pobjednici! Zašto? Jer smo dokazali da kruh spaja generacije, spaja ljude i podsjeća nas da je zajedništvo ono oko čega se uvijek iznova vrijedi truditi.

Hvala Domu za starce na dobrodošlici i ugodnom druženju najmlađih i najstarijih.

Mirjana Gudelj

 

10.10.2018.

METEOROLOŠKA POSTAJA KNIN - IUN

Dana 4. 10. 2018. učenici 4.a, 4.b i PO posjetili su meteorološku postaju. Uz lijepo vrijeme i odličnog predavača učenici su naučili koje sve instrumente ima naša postaja. Isto tako su naučili kako se očitavaju vrijednosti na pojedinim instrumentima i gdje se  i kada ti podaci šalju. Hvala našem predavaču. Lijepo učenje izvan učionice, lijepo druženje .

Učiteljice:  Jagoda Nakić, Mirjana Gudelj i Ranka Perica

1.10.2018.

IZVANUČIONIČKA NASTAVA – Pozdrav jeseni

U četvrtak, 27. rujna 2018. godine, učenici drugih razreda te njihovi učitelji, izvanučioničkom nastavom pozdravili su jesen. U neposrednom okruženju učenici su upoznali osnovna obilježja jeseni, uočavali promjene u prirodi, opisivali djelatnosti ljudi, izgled vazdazelenog i listopadnog drveća, imenovali jesenske plodove. Razgledavajći prekrasnu prirodu, posjetili su stari mlin. Sa zanimanjem su proučili unutrašnjost mlina, te vidjeli kako izgleda proces izrade brašna.

                        Jasna Brečić , Tvrtko Kaić, Lolita Stanić i Sanja Ivanković

 

 

 

20.5.2018.

UČENICI PETOG RAZREDA POSJETILI HVAR

Učenici 5.a i 5.b razreda zajedno sa svojim razrednicima Draganom Miličevićem i Larom Paić posjetili su otok Hvar 18. svibnja. Razgledali su Stari Grad, gdje su mogli vidjeti Starogradsko polje koje je zbog svoje povijesne važnosti već godinama na UNESCO-vom popisu Svjetske kulturne baštine. Posebno su se zadržali u ljetnikovcu Tvrdalj hrvatskog renesansnog pisca Petra Hektorovića s očuvanim perivojem i ribnjakom . U Hvaru su imali prilike vidjeti katedralu sv. Stjepana koja se nalazi na istoimenom trgu, najstarije europsko kazalište, utvrdu Forticu. Šetnjom uz more došli su do Franjevačkog samostana koji je uz brojne muzejske eksponate poznat po slici Posljednje večere i čempresu starom više od tri stoljeća.

Lara Paić

12.5.2018.

Još jednom se pokazalo kako izvanučionična nastava čini učenje zanimljivijim, lakšim i bržim. Jučer su naši trećaši zajedno sa svojim prijateljima iz posebnih odjela pohodili Tvrđavu. Teško bi bilo odabrati bolje mjesto u blizini za učenje o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Doživljaj je obogatila povjesničarka Zoja toplom dobrodošlicom i učenicima razumljivim predavanjem u ovome prostoru punom tragova kako davne, tako i bliske prošlosti. Hvala joj! Baš smo uživali!

Do slijedeće prilike, pozdrav od učenika i njihovih učiteljica Jagode, Ranke i Mirjane.

8.5.2018.

Učenici drugih razreda u sklopu izvanučionične nastave posjetili su našu tvrđavu.

U pratnji profesora Gorana Mrnjavca posjetili smo Muzej Oluje 95.Razgledali smo i prisjetili se tog teškog i bremenitog vremena.

U crkvici sv. Barbare razgledali smo izložbu starih fotografija na kojima se može jasno isčitati način života, običaji I težak život u prošlim vremenima.

Posjetili smo Kninski muzej s Etnografskom zbirkom i dijelom arheološkog postava. Ponosni smo prošetali i družili se na našoj tvrđavi sretni što rastemo podno nje, mi klinci iz kraljevskog grada.

Željana Kulušić

 

13.3.2018.

UĆENICI DRUGIH RAZREDA POSJETILI ŽELJEZNIČKI I AUTOBUSNI KOLODVOR

Jučer su naši drugaši prošetali gradom. Zajedno sa  svojim učiteljima posjetili su  željeznički kolodvor. Prisjetili smo se koliko je Knin, nekad prije bio važan u željezničkoj povezanosti diljem čitave države i pojedinih europskih gradova. Budući da se pruga trenutno rekonstruira prijevoz vlakom je znatno rjeđi. Nadamo se da će se to u skoroj budućnosti  promijeniti i da će sva djeca imati priliku osjetiti užitak putovanja vlakom. Prometnik nas je upoznao s prirodom svog zanimanja i ukazao nam koja je njegova uloga. Učenici su imali prilike postavljati zanimljiva pitanja i isprobati kapu prometnika koji nas je ugostio.

Poslije smo otšetali  do autobusnog kolodvora. Svoje znanje  iz poznavanja prometa i putovanja prometnim sredstvima smo dodatno utvrdili. To su bitne spoznaje za našu nastavu prirode i društva. Razgledali smo i autobusni kolodvor. Ispratili smo autobus koji je svoje putnike odvezao za Zagreb. Pomno smo pročitali vozni red. Na kraju smo  odlučili da se ovaj put  nećemo nigdje odvesti. Prevladala je ljubav prema rodnom gradu pa smo se sretni vratili u našu školu.

Željana Kulušić

 

 

22.2.2018.

Učenici drugih razreda naše škole su u srijedu 21.veljače  u sklopu izvanučioničke nastave posjetili  Hitnu pomoć koja se nalazi u sklopu našeg, kninskog Doma zdravlja. Svoje  poznavanje teme zdravlja, zdravstvenih ustanova i djelatnika  ovaj put smo imali prilike potkrijepiti na terenu. Na Hitnoj pomoći smo čuli kolika je važnost pravodobne medicinske pomoći u urgentnim situacijama.

Gospođa Milica Ognjenović, glavna sestra kninske Hitne medicinske pomoći nam je govorila o radu hitne službe,  o važnosti ispravnih higijenskih navika i očuvanju zdravlja. Upoznali smo se s funkcijom pojedinih aparata za oživljavanje. Samo za nas održana je pokazna vježba  mobilizacije i prijenosa unesrećenog. Uvijek nas je zanimalo što se nalazi u vozilu hitne pomoći, ovaj put smo imali prilike to otkriti. U svom posjetu vidjeli smo samo jedan mali djelić ovog humanog zanimanja , što će možda biti dovoljno da probudi u nama interes  i ljubav da izbor našeg budućeg zanimanja kad odrastemo bude upravo medicina.

Željana Kulušić

22.12.2017.

OSMAŠI  U SPLITU DOŽIVJELI BAJKU

 

Dječica su posjetila Split. Ali kako to više nisu mala dječica, nisu posjetili Kazalište lutaka sa uprizorenjem neke dječje bajke. Osmaši Osnovne škole dr. Franje Tuđmana su gledali bajku koja ostavi bez daha sve uzraste. Plesnu bajku na kazališnim daskama Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

U ovo božićno vrijeme, što je prikladnije od božićne bajke? Naravno, riječ je o jednoj od najljepših isplesanih bajki svih vremena, o baletu "Orašar" ,ili u originalu "Ščelkunčik", Petra Iljića Čajkovskog.  Ovo je s razlogom jedan od najizvođenijih baleta na svijetu. Definitivno je najprodavaniji, jer ga mogu gledati i predškolska djeca.  Dosta likova uprizore najmlađi plesači, djeca od 3, 4 godine starosti ( miševi u prvom činu i crnčići u drugom ). U ovom baletu, koji traje oko 2 sata, nije teško zadržati koncenrtaciju. Osim zbora i orkestra, sudjeluje mnoštvo plesača. Kostimografija je izrazito bogata, što zahtijeva i sam sadržaj baleta. Priča prati djevojčicu Klaru u njenom stvarnom životu i u onom čudesnom, možda izmišljenom, možda dostupnom onima koji nikad ne prestaju sanjati...

Nama, i mladima i odraslima, je dopustila da sanjamo barem na ova dva sata; u zaštićenom svijetu kazališta gdje je svima dopušteno otputovati u neku zamišljenu zemlju.

 

Ivona Bogetić, nastavnica Glazbene kulture

UČENICI DRUGIH RAZREDA POSJETILI JVP KNIN

21.12.2017.

Prije par dana učenici drugih razreda sa svojim učiteljima su posjetili JVP  Knin. Naši vatrogasci su nam se pokazali kao odlični domaćini. Razgledali smo prostor, ulazili u kamione i otkrivali čime su opremljeni. Isprobali smo vatrogasne šmrkove i oglašavali se sirenom. Najviše je naše drugaše radovalo podizanje vatrogasnom dizalicom visoko prema nebu. Vožnja dizalicom je podjednako veselila učenike i učitelje. Na kraju našeg druženja dogovarali smo ponovnu suradnju. Bili smo počašćeni sokom i grickalicama i zadovoljni se uputili prema našoj školi.

Željana Kulušić

 

IZLET UČENIKA PETIH RAZREDA

4.6.2017.

Dana 1.6.2017. učenici petih razreda zajedno sa svojim razrednicima Irenom Stipčević, Teom Kolombom i Alisom Ružić otišli su na nezaboravni jednodnevni izlet koji je obuhvaćao turu  Zemunik-Zadar-Nin. Odmah po ukrcaju u autobus započelo je zagrijavanje uz pjesmu te smo se u dobroj atmosferi uputili prema prvom odredištu, a to je bio posjet Zračnoj luci Zemunik. U pratnji pukovnika zajedno smo razgledali vojne avione, one koji su sada dio povijesti, ali i one postrojbe koje se u bilo kojem trenutku mogu vinuti u nebo.

Nakon obilaska nastavili smo ugodnu vožnju ( uz povremeno korigiranje visokih tonova različitih glazbenih izričaja) do predivnog Zadra. U sunčanom Zadru prva nam je postaja naravno bila instalacija Pozdrav suncu. Logika nalaže da se u takvom ambijentu odrade mnogobrojni "selfiji" i naravno da to nismo mogli propustiti. Nastavili smo šetnju uz Morske orgulje, gdje je mnogima pala ideja o kupanju. Ostavili smo kupanje, ipak za neki drugi izlet i odjurili prema povijesnoj jezgri prije nego zaista postane prevruće. Uz stručno vodstvo razgledali smo jezgru grada, Forum, katedralu Sv. Stošije, crkvu Sv. Donata, nakon čega smo se uputili u razgledavanje Muzeja iluzija. Fascinantni svijet iluzija zaista je poljuljao povjerenje u naša osjetila, pa smo, poučeni iskustvom da dobar šoping rješava sve probleme obišli sve štandove sa suvenirima grada Zadra. Naravno da smo se od velikog izbora predivnih suvenira odlučili za megapopularne fidget spinnere. Uz sladoled i šetnju približilo se vrijeme ručka.

Dobro raspoloženje nije pokvario niti nedostatak soli u bazenima Solane Nin jer se branje soli obavlja tek u ljetnim mjesecima. Međutim, stručno vodstvo ispričalo nam je priču o soli. Dobivanje prirodne ekološke soli, kristalizaciju i ručnu berbu.

Posljednja postaja našeg izleta bio je razgled povijesnog gradića na poluotoku kojeg Hrvati naseljavaju u VI.st., a početkom IX.st. postaje biskupija. To je Nin, naravno.

Posjetili smo i najmanju katedralu na svijetu, crkvicu Sv.Križa.

Prije polaska, obišli smo još malo suvenirnice, prošetali uskim uličicama Nina, napravili mnogobrojne selfije,  a neki su se i zaljubili.

Povratak u Knin nije mogao bolje proći u veseloj atmosferi uz pjesmu i smijeh. Po dolasku u Knin iscrpljeni, ali sretni razrednici posljednji su put prebrojali svoje pačiće i prepustili ih u sigurne ruke roditeljima. Nezaboravan izlet dugo će biti glavna tema naših petaša.

Alisa Ružić

NACIONALNI DAN HITNE MEDICINSKE SLUŽBE

2.5.2017.

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana hitne medicinske službe,  na Trgu Ante Starčevića u Kninu,  izvedena je pokazna vježba „Spašavanje unesrećenih uslijed prometne nezgode.“

U vježbi su sudjelovali Zavod za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije, Policijska postaja Knin, Javno vatrogasno društvo Knin i Gradsko društvo Crvenog križa Knin.

Vježbu su pogledali i učenici naše Škole koji su vidjeli na koji način se pomaže unesrećenim osobama i koliko je važna dobra suradnja hitne pomoći, vatrogasaca i policije uslijed prometne nezgode.

Učiteljice i učenici PO, 2.a, 2.b i 3.a razreda

IZVANUČIONIČKA NASTAVA DRUGIH RAZREDA

Učenici drugih razreda su danas,  7.4. učenje sadržaja Prirode i društva obogatili izvanučioničkom nastavom. Zajedno sa svojim učiteljicama su posjetili kninske muzeje i galerijske prostore na Tvrđavi.

Tako su obogatili svoje znanje o arheološkom, etnološkom i etnografskom bogatstvu kninskog kraja razgledavajući muzejsku građu, a uz stručno vodstvo povjesničara Gorana Mrnjavca.

Kako izlazak iz učionice i preseljenje nastavnih sadržaja iz udžbenika u samu ustanovu obogaćuje proces učenja, ali i oživljava značaj kulturnih ustanova i za naše najmlađe, svjedoče fotografije o izvanučioničkoj nastavi.

 

Učiteljice Jagoda i Mirjana

 

IZVANUČIONIČKA NASTAVA PRVIH RAZREDA

28. ožujka 2017.g. učenici 1.a i 1.b su imali izvanučionicku nastavu iz PiD na temu proljeća. Tijekom 3. i 4.sata, za vrijeme boravka u prirodi, učenici su uočavali, pratili i imenovali promjene u prirodi.

Također su pronalazili, prepoznavali i imenovali vjesnike proljeća poštivajuci pritom zabranu branja proljetnica te na taj način razvijali ljubav prema prirodi doprinoseći njenom očuvanju.

Razgledavajući već urađene vrtove imali su priliku razumjeti promjenu uzrokovanu ljudskom djelatnošću i rad ljudi u proljeće. Nakon svega je uslijedio skupni rad prema zadacima gdje su učenici iznosili izvješća o uočenom.

                                         

Tonka Galić Hrkać, učiteljica 1.b razreda

 

UČENICI SEDMIH RAZREDA POSJETILI SPLITSKI HNK

Ove godine, na fašnički utorak,28.02.2017., mala skupina učitelja i sedmaši osnovne škole "Dr. Franje Tuđmana", uputila se na izlet u Split. Prošli smo kroz Dioklecijanovu palaču, koja današnji izgled zahvaljuje stoljećima rušenja, nadograđivanja i renoviranja. Od ulaska na Zlatna vrata, prošetavši Cardom, Peristilom, Vestibulom i podrumima, djeca su samo dobila dojam o tom velikom zdanju.

 Glavni cilj našeg putovanja je bilo splitsko kazalište.

Opereta koja je ostavila neizbrisiv trag na sceni splitskog HNK, izgleda se svidjela i mladim sedmašima. Skladana i praizvedena pred 90-tak godina, "Mala Floramye" definitivno nije svojom glazbom u duhu današnjeg vremena. U šumi "glazbenog šunda" koji nas svakodnevno okružuje, Tijardovićeve bezvremene melodije našle su put do novih ljubitelja glazbe. Intiman ugođaj dvorane splitskog kazališta je sigurno u tome barem malo pomogao. Izvedba uživo se ne može mjeriti svojom ljepotom i energijom s tehnološkim postignućem bilo kojeg nosača zvuka. Upravo taj cjelokupni dojam je ono što se većini najviše svidjelo. Solisti, zbor, orkestar, plesači, svi u međusobnom skladu pod budnom palicom dirigenta, ove godine iskusnog maestra Harija Zlodre. Glumac koji je ove sezone utjelovio Bepa, nije se previše trebao brinuti hoće li se njegova interpretacija svidjeti gledateljima. Dosjetke koje je napisao mladi Tijardović i danas lako izmame osmijeh na lica. Ova tročinka u trajanju od tri i pol sata, brzo je prošla za one koji su se uživjeli u predstavu. Pojedini učenici su svojom nepresušnom željom za zajedničkom zabavom, vjerojatno propustili dio ovog ugođaja.

Većina nas je uživala i još dugo ćemo se sjećati čari koje pruža kazalište: mirisa, prigušenog svjetla i mekog zvuka...

     Ivona Bogetić, učiteljica Glazbene kulture

 

UČENICI DRUGIH RAZREDA POSJETILI HITNU POMOĆ

Učenici 2.a i 2.b posjetili su Hitnu pomoć Knin prema planu iz Prirode i društva.  Sat je bio "genijalan" kako kažu učenici. Veliko hvala djelatnicima Hitne pomoći.

Učiteljice Jagoda i Mirjana

 

UČENICI PRVIH RAZREDA POSJETILI PEKARNICU

Učenici prvih razreda (1.a,b,c) su 11.listopada 2016. zajedno sa svojim učiteljima ( Ivan Bradarić, Tonka Galić Hrkać, Željana Kulušić) realizirali planiranu izvanučioničku nastavu -tijekom 2. i 3. školskog sata posjetili smo pekarnicu Ljubić. Dolaskom u pekarnicu dobrodošlicu su nam zaželjeli gosp. i gđa. Ljubić te njihovi djelatnici gđa Botić i pekar Zoran Kekić.

Učenici su imali prilikiu aktivno sudjelovati u procesu nastajanja krušnih proizvoda, pekar Zoran im je demonstrirao kako umijesiti tijesto od brašna, kvasca, soli i vode u posudi s mikserom te kako dobiveno tijesto podijeliti, uz pomoć stroja, na dijelove jednake mase. Potom smo dijelove tijesta oblikovali po želji i stavili ih u peć.

Pekar je učenicima pojasnio kako podesiti odgovarajuću  temperaturu i vrijeme pečenja. Dok su se naši proizvodi pekli učenici su imali priliku vidjeti stroj za punjenje krafni te sastojke kojima krafne punimo, komoru za tijesto - mjesto gdje oblikovane proizvode odlažemo  prije pečenja na odgovarajuću temperaturu i količinu vlage kako bi tijesto dobilo na volumenu. Zatim im je pokazao gdje se i kako skladišti pečeni gotovi kruh dok se ne ohladi te kako isti razvrstavaju prema mjestima prodaje. Pored svega navedenog učenici su bili   počašćeni velikim i bogatim izborom gotovih peciva te su iste odmah i degustirali. Nekolicina malih pekara se izjasnila kako kad odrastu žele postati baš pekari.

Osim svega navedenog učenici su mogli izmjeriti osobnu tjelesnu masu. Kraj ovog iskustva obogaćenog praktičnim djelovanjem samih učenika obilježili smo zajedničkom fotografijom s pekarom Zoranom. Naši domaćini su nas na odlasku ispratili, lijepo smo im zahvalili na svemu i vratili se u školu.

Fotografije pogledajte u FOTOGALERIJI.

Tonka Galić - Hrkać, učiteljica 1.b razreda
 

EKSKURZIJA OSMIH RAZREDA


Učenici osmih razreda naše škole (8.a/b/c) i njihovi razrednici (D.Miličević/M.Dujmić/F.Vrcan) bili su na ekskurziji u Hrvatskom zagorju od 27. do 30. 9. 2016. godine u suradnji s agencijom Eridan iz Kaštel Sućurca. Četverodnevno druženje i razgledavanje znamenitosti sjevernog dijela Lijepe naše bilo je i pedagoški i turistički vrlo uspješno.


Brojne pohvale turističkih djelatnika upućene učenicima i njihovom odnosu prema izvanučioničkoj nastavi dobar su pokazatelj kvalitete rada odgoja i obrazovanja koje se permanentno provodi u našoj ustanovi. A kako to izgleda na slikama pogledajte u galeriji

M. Dujmić, prof. hrvatskog jezika i književnosti
 

IZLET DRUGIH RAZREDA

Dana 8.6.2016. učenici drugih razreda naše škole, u pratnji svojih učiteljica Jasne, Dinke i Renate proveli su prekrasan dan na jednodnevnom izletu. Posjetili su Skradin, NP Krka i Šibenik. Puno toga smo naučili i lijepo se družili...

Više u FOTOGALERIJI.

Članak napisala: učiteljica Dinka Slugan

 

PRVAŠI I POSEBNI ODJEL NA POLUDNEVNOM IZLETU

Prvaši i Posebni odjel su 6.6.2016. bili na poludnevnom izletu. Uživali smo u jahanju, pikniku na travi, druženju, igri i lijepoj prirodi. Više u FOTOGALERIJI.

Učiteljice: Jagoda, Mirjanja, Ranka i Sanja

 

BIOOLIMPIJADA

Dana 30.5.2016. učenici 6. razreda naše škole posjetili su Nacionalni park Krka povodom obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti. Zajedno s učenicima OŠ Skradin sudjelovali su u Bioolimpijadi te su kroz natjecateljske igre osvajali bodove i stjecali nova znanja o NP Krka i njegovim biološkim osobitostima. Naravno, uz ugodno druženje stečena su i nova prijateljstva. Još jednom zahvaljujemo našim domaćinima iz NP Krka na pozivu i nadamo se uspješnom nastavku suradnje i sljedećih godina.

Vuše u FOTOGALERIJI.

Anita Kovačević, psihologinja

 

 

 

ZELENI IZLET

Učenici 4.c  i njihova učiteljica proveli su divan dan na Zelenom izletu. Pogledali smo edukativnu prezentaciju. Poseban gušt nam je bio vožnja čamcima po Krki. Proslavili smo jedan rođendan u prirodi. Vozili smo bicikle.. i na samom kraju vrijednim rukama baratali s mirisnom lavandom. Hvala našoj Eko udruzi Krka na još jednoj dobroj suradnji!!!

Željana Kulušić, učiteljica 4.c razreda

 

2.B U EKO - KNJIŽNICI

Učenici 2.b, 27.4.2016. posjetili su Eko-knjižnicu, donirali plastične čepove i igračke, a nakon toga uživali u igri i druženju. Više u FOTOGALERIJI.

Učiteljica Dinka Slugan

 

IZVANUČIONIČKA NASTAVA 2.B RAZREDA

Posjetili smo tvrđavu, razgledali stalni postav muzeja Oluja 95 i zbirku starih predmeta u Etnografskom muzeju. Naravno, uz to, smo se istrčali do mile volje...

Više u FOTOGALERIJI.

2.b i učiteljica Dinka

IZLET U NP KRKA

Učenici 1.a, 7.a i b te 8.b razreda osvojili su besplatan ulaz u NP Krka u akciji "Odčepi za ulaznice" u kojoj je svrha sakupljanja čepova (osim ekološke) bila pomoć djeci oboljeloj od limfoma i leukemije. Ukupno su uspjeli prikupiti 40 kg čepova uz svesrdnu pomoć Ekološke udruge Krka i angažiranošću pojedinih roditelja.
Kako im je bilo na terenskoj nastavi pogledajte u FOTOGALERIJI.

Marija Dujmić, razrednica 7.b 

POSJET EKO KNJIŽNICI

Jučer, 15.4.2016. su prvašići i učenici posebnog odjela naše škole posjetili Eko knjižnicu. Darovali su svoje igračke i čepove. Bilo nam je zaista lijepo, kako djeca kažu: "Ovo je raj na zemlji.". Fotografije posjeta pogledajte u FOTOGALERIJI.

Učiteljice:Jagoda, Mirjana i Sanja

preskoči na navigaciju