preskoči na sadržaj

Osnovna škola dr. Franje Tuđmana Knin

Login
LOGO ŠKOLE

Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

VIZIJA I MISIJA

 

 

MI SMO ENABLE ŠKOLA

Oglasna ploča
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Arhiva dokumenata
RASPORED ZVONA

1. 8:00-8:45

2. 8:50-9:35

 3. 9:40-10:25

VELIKI ODMOR

 4. 10:45-11:30

 5. 11:35-12:20

 6. 12:25-13:10

 7. 13:15-14:00

VELIKI ODMOR

8. 14:20-15:05

9. 15:10-15:55

 

 

VIRTUALNA KNJIŽNICA

PRIMANJA RODITELJA


Poštovani roditelji,

ovdje možete pogledati termine za individualna primanja (razredna i predmetna nastava).

Priloženi dokumenti:
RASPORED INFORMACIJA.pdf

MISAO TJEDNA

    

"Učenje je kao

veslanje uzvodno;

čim se prestane,

odmah se kreće nazad

Lao Ce

 

 

 

 

Mali veksilolozi i veksilografi

Školska godina 2017./2018.

26.4.2018.

Ovog mjeseca nastavili smo putovanja Južnom Amerikom. Upoznali smo države u kojima u značajnom broju žive Hrvati. Tako smo upoznali Boliviju, Brazil i Čile. U ovim državama još postoje živi indijanski jezici. Zanimljivo da se jedino u Brazilu govori portugalski.

Ivan Bradarić

                      

 

25.3. 2018.

U mjesecu ožujku upoznali smo nove države poznate kao domovine različitih indijanskih plemena.Možda je zanimljivo istaknuti da i danas u Argentini više od milijun stanovnika govori indijanskim jezicima.Panama poznata po svom kanalu i Kuba kao jedina komunistička država na američkim kontinentima.

Voditelj: Ivan Bradarić

                                                                                 

 

22.2.2018.

U veljači smo upoznali još četiri države  Srednje Amerike: Nikaragvu, Honduras, Salvador i Kostariku.

Voditelj sekcije: Ivan Bradarić

 

26.1.2018.

U siječnju smo otišli do Srednje Amerike. Upoznali smo dvije države. Države ovog dijela svijeta jako su zanimljive po neobičnom biljnom i životinjskom svijetu. Upoznali smo Belize i Gvatemalu. To su područja na kojima je registrirana ljudska aktivnost još prije 20 tisuća godina. Prostor na kojem je uzgajan kukuruz prije 3500 godina.

Ivan Bradarić

 

 

21.12.2017.

Ovaj mjesec preselili smo u Ameriku. Obradili smo tri velike države Sjeverne Amerike:Kanadu,Sjedinjene Države Amerike i Meksiko.


Voditelj Ivan Bradarić

 

1.12.2017.

U proteklom mjesecu upoznali smo zanimljivosti i državne simbole europskih država.Upoznali smo: Švicarsku, Ukrajinu, Ujedinjeno kraljevstvo i najmanju državu svijeta - Vatikan.


Voditelj aktivnosti Ivan Bradarić.

27.10.2017.

Ovaj mjesec upoznali smo države: Slovačku, Španjolsku i Švedsku.
Voditelj izvannastavne aktivnosti Ivan Bradarić.

29.9.2017.

Počela je s radom izvannastavna aktivnost- Mali veksilolozi i mali veksilografi koju vodi učitelj Ivan Bradarić.U ovom mjesecu učenici su se upoznali s Ruskom Federacijom i najstarijom republikom na svijetu - državom San Marino!

 

 

 

Školska godina 2016./2017.

11.6.2017.

Rumunjska je država u jugoistočnoj, djelomično u srednjoj Europi.Na istoku izlazi na Crno more, a graniči na jugu s Bugarskom, na jugozapadu sa Srbijom,na sjeverozapadu s Mađarskom, na sjeveru s Ukrajinom te na sjeveroistoku s Moldavijom.

Glavni grad je Bukurešt.

Grb Rumunjske čini zlatni orao koji drži križ (simbol vlasti) u kljunu, skiptar (simbol vlasti) i mač (simbol snage) u kandžama.

Tri boje na grbu istovjetne su onima sa zastave - crvena, žuta i plava.

Slovačka Republika država je srednje Europe, koja graniči sa Češkom na sjeverozapadu, Poljskom na sjeveru, Ukrajinom na istoku, Mađarskom na jugu i Austrijom na jugozapadu.

Glavni grad je Bratislava.

Grb Republike Slovačke čini srebrni  dvostruki križ, uzdignut na srednjem vrhu plavog trovršja, u crvenom ranogotičkom štitu. Sredina i ramena križa su pri kraju proširena, a vrhovi blago udubljeni, poput pehara.

Zastav je slična je zastavi, ostalih slavenskih nacija, ima crvenu, bijelu i plavu boju uz dodatak slovačkog grba.

 

29.5.2017.

Nizozemska je zemlja koja čini dio Kraljevine Nizozemske. Nalazi se u Zapadnoj Europi, a graniči sa Sjevernim morem, s Njemačkom na istoku i Belgijom na jugu. Glavni grad Nizozemske je Amsterdam, a sjedište vlade je u Haagu. Članica je EU od 1958.g.

Njemačka leži u centralnom dijelu Europe. Graniči s Danskom, Sjevernim morem i Baltičkim morem na sjeveru, Nizozemskom , Belgijom, Francuskom i Luksemburgom na zapadu, Švicarskom i Austrijom na jugu, Češkom i Poljskom na istoku. Glavni grad je Berlin.

Grb Njemačke je crni orao na žutoj (zlatnoj) pozadini, s crvenim kljunom i kandžama. Boje na grbu odgovaraju onima na zastavi Njemačke.Orao je stari germanski simbol.

Poljska je država u srednjoj Europi. Graniči:  s Njemačkom na zapadu, Češkom na jugozapadu,

Slovačkom na jugu, Ukrajinom na jugoistoku, Bjelorusijom na istoku, 

Litvom na sjeveroistoku, te Rusijom i Baltičkim morem na sjeveru.

Glavni grad je Varšava.

Zastava Poljske sastoji se od bijele i crvene boje.

Kada je zastava u vodoravnom položaju, bijela boja je gornja, a kada je postavljena okomito, tada je bijela boja na lijevoj strani. Zastava potječe iz 1831. godine i predstavlja jedan od tri simbola Republike Poljske, zajedno s grbom (bijelim orlom) i himnom (Dąbrowski's Mazurka).

Portugal je država na zapadu Europe, na istoku i sjeveru graniči sa Španjolskom, a na zapadu i jugu izlazi na Atlantski ocean.

Glavni grad je Lisabon.

Zastava Portugala, podijeljena je okomito na zeleni i crveni dio s jednostavnom inačicom nacionalnog grba. Omjer visine i širine je 2:3. Službeno je prihvaćena 30. lipnja 1911., zamjenjujući zastavu monarhije.

 

 

28.4.2017.

Veliko Vojvodstvo Luksemburg je država u zapadnoj Europi. Graniči s Njemačkom na istoku, Francuskom na jugu i Belgijom na zapadu i sjeveru. Jedan je od 6 država osnivača Europske unije. Službeni jezici: Francuski jezik, Luksemburški jezik, Njemački jezik.

Republika Malta je je otočna  država u Sredozemnom moru. Sastoji se od nekoliko otoka i otočića, od kojih su tri naseljena. Glavni grad je Valletta. Službeni jezik je malteški i engleski. Malteški je kombinacija 7 jezika, najsličniji je arapskom.

31.3.2017.

Grčka je smještena je u jugoistočnoj Europi. Glavni grad je Atena. Zastava Grčke sastoji se od devet jednako širokih vodoravnih pruga naizmjenično plave i bijele boje.Na lijevoj gornjoj strani zastava ima plavi kvadrat s bijelim križem. Križ simbolizira grčko pravoslavlje, glavnu vjeroispovijest u Grčkoj. 

Irska je otočna europska država, graniči s Velikom Britanijom. Prema ustavnom uređenju Irska je parlamentarna demokracija, podjeljena je na 26 grofovija, a glavni grad je Dublin.

Latvija često zvana i Letonija, je pribaltička europska država. Graniči s Estonijom na sjeveru, Rusijom na istoku, Bjelorusijom na jugoistoku, te Litvom na jugu. Glavni grad je Riga.  Zastava Latvije sastoji se od dvije tamnocrvene pruge, između kojih je bijela pruga. Omjer dužine i širine je 2:3.

Litva je država na sjeveroistoku Europe, na obali Baltičkog mora. Graniči na sjeveru s Latvijom, na jugoistoku s Bjelorusijom, na jugu s Poljskom te na jugozapadu s Rusijom. Glavni grad je Vilnius.

 

 

 

 

23.2.2017.

 

Danska, zvanično Kraljevina Danska - najmanja je nordijska zemlja. Danska je dio Skandinavije, na sjeveru Europe, graniči s Njemačkom.

Zastava Danske, poznata i kao Dannebrog, crvene je boje s bijelim križem koji spaja sve četiri strane zastave. Okomiti dio križa je pri lijevoj strani. Dannebrog je najstarija državna zastava još uvijek u upotrebi, čak iz 14. stoljeća.

 

Estonija je država na sjeveroistoku Europe, na obali Baltičkog mora i Finskog zaljeva. Graniči s Rusijom na istoku i Latvijom na jugu, a od Finske je odvaja Finski zaljev.

Zastava Estonije se sastoji od triju jednako širokih vodoravnih pruga plave, crne, i bijele boje. Ime zastave na estonskom je sinimustvalge (doslovno plavo-crno-bijelo). Omjer: 7:11

 

 

  • Finska je nordijska država u sjevernoistočnoj Europi ograničena Baltičkim morem na jugozapadu, Finskim zaljevom na jugoistoku i Botničkim zaljevom na zapadu
  • Graniči sa Švedskom, Norveškom, Rusijom
  • Glavni grad: Helsinki
  • Službeni jezik: finski i švedski
  • Zastava je bijele boje s plavim skandinavskim križem. Okomiti dio križa je pri lijevoj strani zastave

 

 

 

  • Francuska Republika je država u zapadnoj Europi, s nekoliko prekomorskih teritorija i otoka
  • Kontinentalna Francuska graniči s Belgijom, Luksemburgom, Njemačkom, Švicarskom, Italijom, Monakom, Andorom i Španjolskom
  • Francuska zastava ima 3 okomite pruge jednake širine: plavu, bijelu i crvenu


 


 

30.1.2017.


Češka Republika ili samo Češka je država u Srednjoj Europi koja graniči s Poljskom na sjeveroistoku, Slovačkom na jugoistoku, Austrijom na jugu i Njemačkom na zapadu i sjeverozapadu.
Glavni grad Češke je Prag.


Zastava Češke se sastoji od crvene i bijele boje s drevnog češkog grba. Zato što je zastava izgledala skoro identična Poljskoj zastavi i sastojala se od istih boja kao austrijska zastava, plavi trokut dodan je 1920. godine. Verzija bez plavog trokuta se još uvijek upotrebljava kao zastava Bohemije.


—Cipar je otočna država u istočnom Sredozemlju. Dugo je bio raskrižje Europe, Azije i Afrike, i još uvijek su prisutni mnogi tragovi drevnih civilizacija – rimske, bizantinske i venecijanske. Glavni grad je Nikozija.


—Zastava Cipra prihvaćena je 16. kolovoza 1960. godine. Zastava se sastoji od prikaza cijelog otoka, s dvjema maslinovim grančicama (znak mira) na bijeloj podlozi (još jedan znak mira).

 

19.12.2016.

Kraljevina Belgija država je u zapadnoj Europi. Graniči s Nizozemskom na sjeveru, Njemačkom na istoku, Luksemburgom na jugoistoku i Francuskom na jugozapadu te izlazi na Sjeverno more.

Glavni grad je Bruxelles.

                                             

Bugarska je država u jugoistočnoj Europi. Graniči sa Rumunjskom na sjeveru, Srbijom i Makedonijom na zapadu, Grčkom i Turskom na jugu i izlazi na Crno more na istoku.

Glavni grad je Sofija.

                                            

 

4.12.2016.

Austrija je država u Srednjoj Europi, a sastoji se od 9 saveznih država. Austrija graniči s Lihtenštajnom i Švicarskom na zapadu, Italijom i Slovenijom na jugu, Mađarskom i Slovačkom na istoku te Njemačkom i Češkom na sjeveru.

Glavni grad je Beč (Wien).

Italija je država na jugu Europe. Sastoji se od poluotoka i dva velika otoka na Sredozemnom moru, Sicilije i Sardinije. Jedina kopnena granica joj se nalazi na sjeveru, na Alpama, gdje graniči s Francuskom, Švicarskom, Austrijom te Slovenijom. Uz kopnene granice ima i morsku granicu s Hrvatskom.

Glavni grad je Rim.

Srbija na sjeveru graniči s Mađarskom, na zapadu s Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, na jugozapadu sa Crnom Gorom, na istoku s Rumunjskom i Bugarskom te na jugu s Makedonijom i Republikom Kosovo.

Glavni grad je Beograd.

 

13.11.2016.

Ovaj četvrtak su se Mali veksilolozi i veksilografi upoznali s Mađarskom. Mađarska je država u Srednjoj Europi.  Graniči s Austrijom, Slovačkom, Ukrajinom, Rumunjskom, Srbijom, Hrvatskom i Slovenijom.

Glavni grad: Budimpešta

Premijer: Viktor Orbán

1867.  nastaje Austro-Ugarska, sa sjedištima u Beču i Pešti.

1873. godine ujedinjuju se Pešta, Budim i Óbudim, pa nastaje metropola Budimpešta.

Austro-Ugarska prestaje postojati 1918. godine. Mađarska dobiva nezavisnost, ali gubi dvije trećine teritorija i trećinu stanovništva.

Mađarska je postala članica saveza NATO 1999. godine, a ušla je u Europsku Uniju 1. svibnja 2004. godine.

Zastava Mađarske je vodoravna trobojka. Usvojena je tijekom revolucije 1848. godine. Crvena simbolizira snagu, bijela vjernost, a zelena nadu. Do 1945. grb kraljevske krune bio je smješten u centru zastave.

4.11.2016.

Danas su Mali veksilolozi i veksilografi radili susjednu zemlju - Crnu Goru. Osim zastave, naučili su da s Crnom Gorom graničimo i kopnom i morem, da je glavni grad Crne Gore Podgorica te se u prošlosti zvao Titograd i Ribnica. Također su naučili neke zanimljivosti, npr. da je rijeka Bojana jedina rijeka koja teče i uzvodno i nizvodno. Spomenuli su još neke prirodne ljepote i poznatije građevine u Crnoj Gori.

 

27.10.2016.

Danas su Mali veksilolozi i veksilografi radili susjednu zemlju - Sloveniju. Osim zastave, spomenuli su i prirodne granice sa Slovenijom: rijeke Kupa i Sutla te Žumberačku goru, glavni grad Slovenije te najviši vrh - Triglav.

22.10.2016.

U našoj Školi učenici imaju mogućnost pohađanja izvannastavne aktivnosti  - Mali veksilolozi i veksilografi. Aktivnost vode učitelji razredne nastave: Ivan Bradarić i Tonka Galić Hrkać. Veksilologija je znanost koja se bavi proučavanjem zastava. Veksilolog je osoba koja proučava zastave, a vekslograf osoba koja ih crta (dizajnira).

Mali veksilolozi i veksilografi su do sada radili zastavu Republike Hrvatske i  Bosne i Hercegovine.

 

 

preskoči na navigaciju